Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2009

Η "λογική της ζαρντινιέρας" επαναλαμβάνεται.

Ακόμα μία προσπάθεια κουκουλώματος έρχεται να προστεθεί στο ιστορικό της ελληνικής αστυνομίας. Πρόκειται για την υπόθεση του Χρήστου Χρονόπουλου, ενός 34χρονου ψυχικά ασθενή που έπεσε θύμα άγριου ξυλοδαρμού από αστυνομικούς στο Α.Τ. Καλλιθέας πριν δύο χρόνια και διακομίστηκε σε κρίσιμη κατάσταση στο Θριάσιο Νοσοκομείο.

Το αξιοσημείωτο της υπόθεσης είναι το γεγονός ότι ενώ η υπόθεση εκκρεμεί στον εισαγγελέα, η Ένορκη Διοικητική Εξέταση αθώωσε τους εμπλεκόμενους αστυνομικούς και σε μία βεβιασμένη προσπάθεια να κλείσει την υπόθεση, την έστειλε στο αρχείο!

Σύμφωνα με την Αστυνομία, συνελήφθη το βράδυ (23.30) της 22/5/2007 στην πλατεία Καλλιθέας, γιατί «παρουσίαζε μη φυσιολογική συμπεριφορά, φωνασκούσε και ενοχλούσε πεζούς...» Τότε οι αστυνομικοί υποστήριξαν πως μετέφεραν στο Θριάσιο Νοσοκομείο τον 34χρονο ψυχικά ασθενή «με απλή "αδιαθεσία"». Οι δύο ιατροδικαστές, που τον εξέτασαν, διαπίστωσαν ότι ήταν σε κωματώδη κατάσταση, ενώ στην ιατροδικαστική έκθεση αναφέρεται «βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση».

Ο θείος του Διονύσης Χρονόπουλος περιγράφει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα ο Χρήστος: «Ο Χρήστος δεν θυμάται τίποτα. Δεν μπορεί καν να βγει από το σπίτι. Πριν ταξίδευε στο εξωτερικό, ζούσε μόνος του, μπορούσε να αυτοεξυπηρετηθεί.... Για τη δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης επισημαίνει: «Τον Μάιο συμπληρώνονται δύο χρόνια από τη βιαιοπραγία εις βάρος του και απόφαση θα βγει 2-3 χρόνια αργότερα, ενώ οι δράστες θα κυκλοφορούν ελεύθεροι.

Η υπόθεση δημοσιοποιείται και δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Φ. Κουβέλης, Π. Κοροβέσης) καταθέτουν ερώτηση στον υπουργό Εσωτερικών για «βαρύτατο τραυματισμό πολίτη στο Α.Τ. Καλλιθέας», ζητώντας να πληροφορηθούν αν έχει ολοκληρωθεί η ΕΔΕ και ποιο είναι το πόρισμά της. Ο υπουργός απαντά (30/10/2007) πως «η ΕΔΕ δεν έχει ολοκληρωθεί». Το πόρισμα της ΕΔΕ κάποτε βγήκε και μεταξύ άλλων αναφέρει ότι: «επειδή δεν προέκυψε και η παραμικρή υπόνοια ενοχής και πειθαρχικής ευθύνης σε βάρος κανενός αστυνομικού, γι’αυτό και ουδείς κλήθηκε σε απολογία και προτείνεται η υπόθεση να τεθεί στο αρχείο»!!

Όλα έγιναν, για μιαν ακόμα φορά, «όπως έπρεπε» : «μόνος του χτύπησε, μόνος έπαθε κρανιοεγκεφαλική κάκωση, αυτός φταίει που έμεινε σοβαρά και μόνιμα ανάπηρος……»

Χ.Σ.

κείμενα από:

Ελευθεροτυπία
http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,dt=06.02.2009,id=22737532

Tv χωρίς σύνορα
http://www.tvxs.gr/v4713

indymedia
http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=986152

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου