Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΓΓΕΛΙΑ ΑΝΑΒΟΛΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΡΟΔΡΟΜΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ


http://protovoulia-agona.blogspot.com/


ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ

Η κυβέρνηση άλλαξε, μα τα σχέδια για την κατασκευή των αυτοκινητοδρόμων στον Υμηττό παραμένουν. Οι αόριστες προεκλογικές δηλώσεις και οι μετεκλογικές ανακοινώσεις της Υπουργού Περιβάλλοντος περί «επαναθεώρησης του σχεδιασμού» και «αλλαγής των περιβαλλοντικών όρων», φαίνεται ότι απλώς ήθελαν να μας καθησυχάσουν, να κερδίσουν χρόνο, να εμπλέξουν διάφορους φορείς στη δήθεν βελτίωση του έργου και ίσως σχετίζονται και με την προσπάθεια της κυβέρνησης να μοιράσει με το δικό της τρόπο την πίτα.

Σήμερα, 16 Δεκέμβρη, 6 μέρες πριν την ημερομηνία που οι κατασκευαστικοί όμιλοι θα κατέθεταν τις προσφορές τους, σύμφωνα με την Κ.Υ.Α. της Ν.Δ., κ. Ρέππας, ως Υπουργός Υποδομών του ΠΑΣΟΚ, ανακοίνωσε την ακύρωση της συγκεκριμένης δημοπράτησης. Μπορεί να θεωρήσουμε ότι είναι ένα πρώτο αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων ενάντια στην κατασκευή των αυτοκινητοδρόμων. Μπορεί και να είναι αναδίπλωση, αφού διευκρίνισε ότι θα γίνει νέα δημοπράτηση, μετά από επαναδιαπραγμάτευση και βάσει του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου, δηλαδή το νωρίτερο το καλοκαίρι του 2010. Μίλησε για νέες περιβαλλοντικές μελέτες, ενώ, ανακοίνωσε ότι μέσα στο 2010 και αφού ολοκληρωθούν όλες οι φάσεις της διαβούλευσης, θα κατατεθεί νομοσχέδιο στη Βουλή για την θέσπιση νέου συστήματος μελετών και δημοπράτησης των δημοσίων έργων.

Το πρόβλημα με τους αυτοκινητόδρομους στο βουνό δεν περιορίζεται στη θέσπιση νέου συστήματος δημοπράτησης, ούτε στην προσαρμογή του Ρυθμιστικού Σχεδίου για να γίνει νομικά δυνατή η κατασκευή τους.

Τα οικονομικά συμφέροντα των κατασκευαστικών εταιρειών είναι τεράστια και πλασάρονται μέσω των ΜΜΕ. Στο βωμό του κέρδους θέλουν να θυσιαστεί ο Υμηττός, στο όνομα δήθεν της δικής μας εξυπηρέτησης, της «ανάπτυξης» και των αναγκών κυκλοφορίας των οχημάτων.
Χρόνια τώρα το ιδιωτικό κεφάλαιο, το κράτος, οι Δήμοι, η εκκλησία αντιμετωπίζουν τον Υμηττό ως πεδίο για ληστρική εκμετάλλευση. Οι συχνές πυρκαγιές καταστρέφουν μεθοδικά χιλιάδες στρέμματα δάσους και θάμνων και ανοίγουν τους δρόμους της φωτιάς.

Η κατασκευή των νέων αυτοκινητοδρόμων μέσα, γύρω και πάνω στον Υμηττό θα δώσει το τελειωτικό κτύπημα στο βουνό και θα ανοίξει το δρόμο για την επιχειρηματική αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, αντί να γίνει πάρκο. Περιλαμβάνει υπόγεια και υπέργεια τμήματα, κόμβους, σήραγγες και σταθμούς διοδίων. Όποιες τροποποιήσεις και να γίνουν η κατασκευή τους φέρνει ξερίζωμα χιλιάδων δέντρων, όπως παραδέχεται και η ίδια η αμφισβητούμενη μελέτη του Υ«ΠΕ»ΧΩΔΕ.

Η σήραγγα θα ξεκοιλιάσει το βουνό, λειτουργώντας ως αγωγός τόνων καυσαερίων και οι κόμβοι θα διοχετεύουν χιλιάδες αυτοκίνητα στις γειτονιές της νότιας Αθήνας.

Πρόκειται για τεράστια οικολογική καταστροφή, που θίγει τους όρους ζωής και για τις επόμενες γενιές, που θα ζήσουν στην Αθήνα. Το φυσικό περιβάλλον θα πληγεί ανεπανόρθωτα και οι συνθήκες ζωής και μετακίνησης θα χειροτερεύσουν. Αυτοί οι ιδιωτικοί και ακριβοί αυτοκινητόδρομοι δεν καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων για γρήγορη, ασφαλή, οικονομική μετακίνηση. Αποτελούν αδιέξοδο για τους κατοίκους και το περιβάλλον και διέξοδο μόνο για την επιχειρηματική δράση και το καταναλωτικό πρότυπο που προωθείται.

Δεν υπάρχουν «πράσινοι» αυτοκινητόδρομοι στο βουνό, ούτε «οικολογική» καταστροφή του Υμηττού επειδή θα βαπτιστεί έργο «βιώσιμο» ή «πράσινης ανάπτυξης» ή γίνεται από το ΠΑΣΟΚ. Βουνό και αυτοκινητόδρομοι δεν σμίγουν με καμιά κυβέρνηση.

ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ

• Κανένας νέος αυτοκινητόδρομος στον Υμηττό, υπόγειος ή υπέργειος με κόμβους και σήραγγες.

• Καμία διαβούλευση με όσους σχεδιάζουν τη λεηλασία του βουνού.

• Καμία αυταπάτη για δυνατότητα «εναλλακτικών λύσεων» με νέους αυτοκινητοδρόμους.

• Δημόσια, δωρεάν, γρήγορα και αξιόπιστα μέσα μαζικής μεταφοράς και δίκτυα πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων.

• Απόσυρση τώρα του νέου Προεδρικού Διατάγματος λεηλασίας του Υμηττού.

• Απόλυτη προστασία του Υμηττού από τα όρια του σημερινού σχεδίου πόλης μέχρι την κορυφή του.

• Απομάκρυνση τώρα όλων των εγκαταστάσεων και δραστηριοτήτων που υπάρχουν στο βουνό και δεν σχετίζονται με το δασικό του χαρακτήρα (ΚΥΤ, κεραίες, χώροι μεταφόρτωσης απορριμμάτων, στρατόπεδα, λατομεία, βενζινάδικα, κ.α.) και άμεση αποκατάσταση του φυσικού τοπίου.

• Καμία επέκταση της πόλης – καμία περαιτέρω οικοδόμηση και εκμετάλλευση των ελεύθερων χώρων.

• Πυροπροστασία και αναδάσωση του βουνού.



ΑΝΑΣΤΕΛΛΟΥΜΕ την παράσταση που είχαμε προγραμματίσει για την Παρασκευή 18/12, έξω από το Υπουργείο Υποδομών.


Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΤΑΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΩΝ ΛΕΗΛΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ.


ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΦΗΣΥΧΑΖΟΥΝ.



Η Πρωτοβουλία Αγώνα συγκροτείται από Επιτροπές και αγωνιζόμενους κατοίκους από τις περιοχές Αλίμου, Ελληνικού, Γλυφάδας, Αργυρούπολης, Ηλιούπολης, Βύρωνα, Καισαριανής, Ζωγράφου, Χολαργού, Αγ. Παρασκευής, Δάφνης, Υμηττού, Παγκρατίου, Ιλισίων, Εστίας Πανεπιστημιούπολης και των Μεσογείων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου