Σάββατο, 21 Μαρτίου 2009

Η Κατερίνα δεν πρόλαβε να δικαιωθεί...(αναδημοσίευση από TVXS)

Η Μαριάνθη Πατσελή, πρώην κρατούμενη στις φυλακές Διαβατών μιλά για την αδικοχαμένη Κατερίνα Γκουλιώνη. Καταγγέλλει τις συνθήκες κράτησης στη φυλακή της Θήβας και τις συνεχείς εκδικητικές μεταγωγές της, κατά τη διάρκεια μίας εκ των οποίων η Κατερίνα έχασε τη ζωή της.

Τόσο η Μαριάνθη όσο και η Κατερίνα έκαναν σπουδαίο αγώνα κατά της κολπικής έρευνας που εφαρμόζεται στις γυναικείες φυλακές. Μάλιστα η Γκουλιώνη ήταν η πρώτη κρατούμενη που αρνήθηκε να υποβληθεί στον εξευτελιστικό αυτό έλεγχο και για αυτό το λόγο υπέστη συνεχείς διώξεις.

Τα αίτια θανάτου της 41 ετών Κατερίνας Γκουλιώνη, παραμένουν μέχρι στιγμής αδιευκρίνιστα αν και σε κείμενο της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων αναπαράγονται πληροφορίες από συγκρατούμενές της ότι βρέθηκε με αίματα στο πρόσωπό της. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης αρνείται πως η Κατερίνα βρέθηκε δεμένη πιστάγκωνα ενώ η Πρωτοβουλία καταγγέλλει εν γένει τις συνθήκες κράτησης και μεταγωγής των κρατουμένων.

Συγκεκριμένα, στο κείμενο της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων αναφέρεται:

“Η Κατερίνα μας έφυγε. Η Κατερίνα των πειθαρχείων, της απομόνωσης, των αγώνων. Η Κατερίνα φύλακας άγγελος για τις άλλες κρατούμενες. Η Κατερίνα, που πρώτη άρχισε το κύμα της ανυπακοής, που πρώτη αρνήθηκε να υποστεί το βασανιστήριο της κολπικής έρευνας μέσα στις φυλακές. Η Κατερίνα Γκουλιώνη, ο άνθρωπός μας από την περίοδο της κινητοποίησης των κρατουμένων τον Νοέμβριο. Η Κατερίνα, γλυκιά και αντάρτισσα, ανυπάκουη μέχρι το τέλος. Βρέθηκε νεκρή μέσα στο πλοίο, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, κατά τη διάρκεια εκδικητικής μεταγωγής από τη Θήβα στην Κρήτη. Συγκρατούμενοί της καταγγέλλουν ότι η Κατερίνα βρέθηκε στις 6 το πρωί πισθάγκωνα δεμένη –το υπουργείο το αρνείται- και με αίματα στο πρόσωπό της. Οι ευθύνες του υπουργείου, σε κάθε περίπτωση, είναι μεγάλες. Για τις μεταγωγές και τον τρόπο που αυτές γίνονται, για την αδιαφορία των υπεύθυνων που μεταχειρίζονται τον κρατούμενο σαν αντικείμενο...

Αχ Κατερίνα δεν πρόλαβες να δεις να καταργείται το βασανιστήριο της κολπικής έρευνας. Δεν θα πιούμε ποτέ ελεύθεροι ούζα κάτω από τον ζεστό ήλιο. Δεν θα γίνει ποτέ πραγματικότητα το όνειρο να συνεδριάσουμε από κοινού στα γραφεία της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων. Αχ Κατερίνα δεν τα κατάφερες να απεγκλωβιστείς από όσα σε κυνήγαγαν, χρόνια τώρα.

Όμως, Κατερίνα δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ. Θα μας συντροφεύει η φωνή σου, οι αγωνίες σου, η ευγένεια σου. Οι συγκρατούμενές σου και αυτή τη στιγμή είναι δίπλα σου. Και εμείς εδώ στην Πρωτοβουλία νιώθουμε οργή, αλλά και ακόμη πιο δυνατοί, πιο αποφασισμένοι. Την Κυριακή Κατερίνα θα είμαστε έξω από τις φυλακές στη Θήβα. Για να υποκλιθούμε μπροστά σου. Για να τιμήσουμε την προσπάθειά σου, την ανθρωπιά σου, τις αδυναμίες σου, Κατερινάκι!

Την Κυριακή, στις 10 το πρωί πούλμαν της Πρωτοβουλίας θα ξεκινήσει από το Πεδίο του Άρεως (Άγαλμα της Αθηνάς) για τις φυλακές της Θήβας. Καλούμε κάθε ευαισθητοποιημένο πολίτη, γυναίκες και άντρες, να συμμετάσχουν στην εκδήλωση διαμαρτυρίας”.
(κείμενο από tvxs)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου