Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2009

Στους δρόμους η Γουαδελούπη διεκδικώντας καλύτερη ζωή




Τόσο μακριά κι όμως τόσο κοντά... Η κοινωνική διαμαρτυρία στη Γουαδελούπη, το νησί της Καραϊβικής, δεν εκτονώνεται καθώς οι διαδηλωτές διεκδικούν πλέον στα οδοφράγματα τη βελτίωση των συνθηκών ζωής τους καταγγέλλοντας την εγκατάλειψη και την αδιαφορία της γαλλικής κυβέρνησης. Τα φράγματα που έχουν στήσει τα μέλη του Συλλογικού Οργάνου Κατά της Υπερβολικής Εκμετάλλευσης και ομάδες νέων σε κεντρικούς οδικούς άξονες έχουν επηρεάσει σοβαρά την κυκλοφορία, ενώ έκλεισε και το αεροδρόμιο του νησιού στο Πουάν α Πιτρ. Η προχθεσινή νύχτα σημαδεύτηκε από πρωτόγνωρα για τα δεδομένα της Γουαδελούπης επεισόδια, με αυτοκίνητα στα οδοφράγματα να καίγονται, ενώ πυρπολήθηκαν και καταστήματα.

Το αεροδρόμιο της μεγαλύτερης πόλης, της Πουάν α Πιτρ, έκλεισε χθες ενώ η χλιαρή ανακοίνωση του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί ότι θα συναντηθεί αύριο με βουλευτές των υπερπόντιων διαμερισμάτων διόλου δεν εκτόνωσε την ένταση, που συνεχίστηκε αμείωτη. Τη Δευτέρα το βράδυ στο Παρίσι πραγματοποιήθηκε πορεία αλληλεγγύης προς τους αγωνιζόμενους κατοίκους της Γουαδελούπης.

Όταν ο Αλεξ Λολία, από το συντονιστικό του αγώνα,LKP,ο οποίος τραυματίστηκε από τις αστυνομικές δυνάμεις, απευθύνθηκε στο εξαγριωμένο πλήθος και φώναξε «Η ελευθερία ξεκινάει από σήμερα, όλοι αύριο και πάλι στους δρόμους», από το πλήθος των διαδηλωτών, που εδώ και ένα μήνα διαδηλώνει κατά της ακρίβειας που χειροτέρεψε με την οικονομική κρίση, και δοκιμάζει σκληρά τις αντοχές του πληθυσμού, ακούστηκαν συνθήματα για αυτονομία και αυτοδιάθεση που ξεπερνάνε τα όρια ενός απλού αγώνα με αιτήματα οικονομικά: «Η Γουαδελούπη ανήκει σε εμάς,η Γουαδελούπη δεν ανήκει σ’αυτούς».

Η παραθαλάσσια πόλη Γκοζιέ περικυκλώθηκε από πολλές ομάδες νέων ύστερα από συλλήψεις νεαρών ατόμων που είχαν νωρίτερα στήσει οδοφράγματα, όπως είχε ζητήσει το Συλλογικό Όργανο Κατά της Υπερβολικής Εκμετάλλευσης. Ένας από τους ηγέτες του Οργάνου, ο Ζαν Μαρί Νομερτέν, γενικός γραμματέας του συνδικάτου CGT-G, δήλωσε ότι τα μέλη του Συλλογικού Οργάνου μεσολάβησαν ανεπιτυχώς στους νέους πριν προχωρήσουν σε πυρπολήσεις. Ο εισαγγελέας της σημαντικής πόλης του Πουάν α Πίτρ, Ζαν Μισέλ Πρετρ, του οποίου το αυτοκίνητο πετροβολήθηκε, δήλωσε στο διεθνές ραδιόφωνο της Καραϊβικής ότι "τα μέσα δεν επαρκούν έναντι των διαδηλωτών".

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου της Γουαδελούπης, Βικτορέν Λιρέλ, εκτίμησε ότι το νησί είναι "στα πρόθυρα της εξέγερσης". Σύμφωνα με τον ίδιο "οι εντάσεις κλιμακώθηκαν, γιατί το κράτος δεν τήρησε το λόγο του, γιατί το κράτος αρνήθηκε τις δεσμεύσεις του, γιατί η εργοδοσία δεν έκανε σοβαρές προτάσεις". "Υπάρχει η αίσθηση εγκατάλειψης, οργανωμένης αδιαφορίας", συνέχισε ο ίδιος.

Στο Παρίσι, τη Δευτέρα το βράδυ, διαδήλωσαν χιλιάδες άτομα υπέρ των κοινωνικών κινητοποιήσεων και των απεργών στη Γουαδελούπη, ύστερα από έκκληση αριστερών κομμάτων, όπως το ΚΚΓ, το Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα, το Κόμμα της Αριστεράς του Μελανσόν κ.ά. "Οι Αντιγέζοι μας δείχνουν το δρόμο για τους μισθούς και την απασχόληση!", "τέλος η αποικιοκρατία!", "Αντίλες και μητρόπολη, yes we can!", ήσαν μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν.

Και τη χθεσινή μέρα, παρά τα στοιχεία από τις Βρυξέλλες που αναφέρονται στο κατά κεφαλή εισόδημα επιπέδου Β’ κατηγορίας των γάλλων κατοίκων του νησιού,άρα και ευρωπαίων, ο γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν καταδίκασε τα οδοφράγματα και τα χαρακτήρισε «παράνομα μέσα» έκφρασης της δύσκολης θέσης των κατοίκων. Στα γαλλικά μμε, εφημερίδες και τηλεοράσεις, έχει ανάψει η συζήτηση και εκφράζονται φόβοι και προβληματισμοί. Πολλοί μιλούν για μία σχέση ιστορικά προβληματική που ξεκίνησε την περίοδο της σκλαβιάς και συνεχίστηκε επί αποικιοκρατίας, ενώ άλλοι, για «κρίση ταυτότητας» των γαλλικών Αντίλλων. «Πρέπει να κάνουμε ό, τι κάνουν οι Κορσικανοί, να αρχίσουμε να βάζουμε βόμβες» φώναζε μία κοπέλα στα οδοφράγματα.

http://indy.gr/newswire/goyadeloypi-odofragmata-sygkroyseis-me-tin-astynomia-kai-syllpseis/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου