Οι καταλήψεις πανεπιστημιακών χώρων ξεκίνησαν ως απάντηση στην επίθεση εναντίον της Γάζας, αλλά η αναταραχή επεκτείνεται και σε άλλα ζητήματα.
Άρθρο της Emily Dugan στο ένθετο της “Independent” την Κυριακή 8/2.
Είναι η φοιτητική γενιά των i-pod: Πολιτικά απαθείς, απορροφημένοι στον εγωιστικό καταναλωτισμό, αφοσιωμένοι στη μικρή περίοδο ηδονισμού πριν κατακτήσουν μια προσοδοφόρα θέση εργασίας σε διεθνή χρηματοπιστωτικό οργανισμό. Όχι και τόσο! Μια σεισμική αλλαγή συμβαίνει στα Βρετανικά Πανεπιστήμια.
Από την μια άκρη του ΗΒ στην άλλη, χιλιάδες φοιτητές κατέλαβαν αμφιθέατρα, γραφεία και άλλα κτίρια 20 και πλέον Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων σε διαμαρτυρίες/καταλήψεις. Φαίνεται ότι το πνεύμα του '68 ξαναγύρισε στις σχολές.
Παρόλο που τα γεγονότα στην Γάζα έδωσαν το σύνθημα για τις μαζικές διαμαρτυρίες, ο πολιτικός ενθουσιασμός εξαπλώθηκε και σε άλλα ζητήματα.
Ο John Rose, από τους φοιτητές του London School of Economics (LSE) που οχυρώθηκαν στα οδοφράγματα δίπλα στον Ταρίκ Αλή το 1968, πέρασε την περασμένη εβδομάδα μιλώντας για την Γάζα σε 12 από τις καταλήψεις.
“Πρόκειται για κάτι διαφορετικό από ότι έχουμε δει για πολύ καιρό,” είπε. “Υπάρχει μια αληθινή μανία για ότι έκανε το Ισραήλ”.
“Βλέπω εξαιρετικά πιθανό να δούμε την δράση των φοιτητών να κλιμακώνεται εφέτος. Πολύ ενδιαφέρον παρουσιάζει η νευρικότητα των Πρυτανικών Αρχών και η προθυμία τους να ικανοποιήσουν αιτήματα. Φαίνεται ότι κάτι κινείται που μπορεί να γίνει [νέο] '68”
Με αρχή την 24ωρη κατάληψη στη Σχολή Ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών (SOAS) του παν. του Λονδίνου, στις 3 Ιανουαρίου, το κίνημα των καταλήψεων εξαπλώθηκε σε ολόκληρη τη Χώρα. Σήμερα υπό κατάληψη τελούν το LSE, Τα πανεπιστήμια του Birmingham, του Sussex, του Warwick, το Μετροπόλιταν του Μάντσεστερ, της Οξφόρδης, του Leeds, του Κέμπριτζ, το Hallam του Sheffield, του Bradford, του Nottingham, τα Κολέγια Queen Mary, Goldsmiths και King's του Παν. του Λονδίνου, του Μάντσεστερ, του Strathclyde, του Newcastle, του Kingston και της Γλασκόβης.
Μεταξύ των φοιτητικών αιτημάτων, είναι η απόσυρση των χρηματικών πόρων των Ιδρυμάτων από το εμπόριο όπλων, (σημ. του μεταφραστή: στη Βρετανία, όπως και στις ΗΠΑ, τα ερευνητικά τμήματα των πανεπιστημίων όχι μόνο παίρνουν χρήματα για να διεξάγουν έρευνες για την πολεμική βιομηχανία, αλλά μέσω του Χρηματιστηρίου τα Πανεπιστήμια επενδύουν το χρηματικά τους πλεονάσματα, σε μετοχές εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην κατασκευή όπλων και άλλου πολεμικού υλικού) να δώσουν υποτροφίες σε Παλαιστίνιους φοιτητές, να στείλουν βιβλία και υπολογιστές στην Παλαιστίνη, και να καταδικάσουν την Ισραηλινή επίθεση.
Η Τεχνολογία επέτρεψε την εξάπλωση του κινήματος με απίστευτη ορμή. Τα νέα των φοιτητικών επιτυχιών διαδόθηκαν γρήγορα και το κίνημα διαμαρτυρίας πήρε πανβρετανικές διαστάσεις.
Μόλις τρεις βδομάδες μετά την πρώτη κατάληψη στη SOAS, οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν στο Κολέγιο Birkbeck του παν. του Λονδίνου, για να σχεδιάσουν Πανβρετανική στρατηγική. Στη συνάντηση μετείχαν και απηύθυναν ομιλίες ηγέτες από το Κίνημα Σταματήστε τον Πόλεμο, όπως ο βετεράνος ηγέτης της Αριστερής Πτέρυγας των Εργατικών Τόνυ Μπεν, και οι βουλευτές George Galloway και Jeremy Corbyn. Επίσης κατατέθηκε ψήφισμα στη Βουλή υπέρ των φοιτητικών κινητοποιήσεων.
Στο τέλος του επόμενου μήνα, φοιτητές από όλη τη χώρα, θα συγκεντρωθούν για να διαδηλώσουν με αίτημα την κατάργηση των διδάκτρων. Οι διοργανωτές της διαδήλωσης λένε ότι μετά την επιτυχία των καταλήψεων για την Γάζα, η συμμετοχή έχει εκτοξευθεί.
Πρυτάνεις και Πρόεδροι Τμημάτων ήρθαν -οι περισσότεροι- στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ικανοποίησαν τουλάχιστον ένα από τα αιτήματα. Οι φοιτητικές επιτυχίες άνοιξαν τον δρόμο για νέο γύρο κινητοποιήσεων. Την Τετάρτη ξεκίνησαν καταλήψεις στα Πανεπιστήμια του Strathclyde και του Μάντσεστερ, και την Παρασκευή στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης.
Η Έμιλυ Ντρέυφους, 21 χρονών ακτιβίστρια, τριτοετής Κλασικών Σπουδών στην Οξφόρδη, ήταν μία από τους 80 περίπου φοιτητές που είχαν καταλάβει το ιστορικό κτήριο της Μποντλειανής Βιβλιοθήκης, με αιτήματα να καταδικάσει το Πανεπιστήμιο την Ισραηλινή επίθεση και την αποεπένδυση από το εμπόριο όπλων. Δήλωσε: “Όταν ήρθα στην Οξφόρδη την βρήκα πολιτικά πεθαμένη', αλλά τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά τώρα. Όλο και περισσότεροι μπλέκονται σε πολιτικές συζητήσεις, που είναι συναρπαστικό. Βέβαια, βοηθηθήκαμε με τα εργαλεία επικοινωνίας που τώρα διαθέτουμε, όπως το Facebook.
Ο Πρόεδρος της Εθνικής ένωσης Φοιτητών, Wes Streeting, δήλωσε: “Αυτό που βιώνουμε με το θέμα της Γάζας είναι η επανεμφάνιση ενός ειδικού τύπου διαμαρτυρίας: Την Κατάληψη. Πάει πολύς καιρός από τότε που είχαμε να δούμε φοιτητικές καταλήψεις σε τέτοια κλίμακα. Είναι καιρός να αναζωογονήσουμε το Φοιτητικό Κίνημα και να αποκτήσει επιρροή.”
Ιδρύματα που πριν δεν τα ξέραμε για τον ακτιβισμό τους πήραν μέρος. Τώρα έχουν πλημμυρίσει από ενδιαφέρον. Η Fran Legg υπήρξε από τους πρωτεργάτες του στησίματος του παραρτήματος Κίνημα Σταματήστε τον Πόλεμο στο Κολέγιο Queen Mary, ένα Ίδρυμα επικεντρωμένο στην έρευνα: “Τέτοιας κλίμακας δραστηριοποίηση δεν έχουμε δει από τις δεκαετίες του 60 και 70” , δήλωσε.
“Θα μείνει στην ιστορία ως ο νέος γύρος φοιτητικών κινητοποιήσεων και θα δημιουργήσει προηγούμενο. Μπορεί η Γάζα να είναι το κύριο θέμα, αλλά βλέπουμε και πέρα από τις καταλήψεις, στοχεύουμε στη δημιουργία επιτροπής που θα εξασφαλίζει την ηθική πλευρά των πανεπιστημιακών επενδύσεων”
Μια και αποτελούν την πρώτη φοιτητική γενιά που πληρώνει δίδακτρα, η ηθική βάση της διαπραγματευτικής τους ισχύος έχει ισχυροποιηθεί. Το ενδιαφέρον τους για τις επενδύσεις του κολεγίου τους έχει αποκτήσει επιπλέον νομιμοποίηση μια και εν μέρει πρόκειται για δικά τους χρήματα.
Η Λέγγ δηλώνει: “Για πρώτη φορά, έχεις φοιτητές να φέρνουν τις Πανεπιστημιακές Αρχές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να τους λένε ότι δεν θέλουν να χρηματοδοτούνται πόλεμοι από τα δίδακτρά τους. Όλοι ζητάμε να μάθουμε τι γίνεται με τα λεφτά μας”.
Ακτιβιστής: 'Οι φοιτητές θα αντιληφθούν ότι μπορούν να αναλάβουν δράση'
Katan Alder, ετών 22, ηγετικό στέλεχος των φοιτητών προς τους καταληψίες στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.
“Κάνουμε κατάληψη του Πανεπιστημίου από την Τετάρτη. Πάνω από 500 συνάδελφοι πήραν μέρος στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση, και το ίδιο απόγευμα καταλάβαμε το μπλοκ της Γραμματείας του Πρύτανη. Η επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα εξόργισε, και μάθαμε για τις άλλες καταλήψεις από τα Blog. Πρόκειται για την μεγαλύτερη φοιτητική καμπάνια και με την μεγαλύτερη επιρροή. Θα μείνουμε μέχρι να συναντηθούμε με τον Πρύτανη. Οι φοιτητές θα αντιληφθούν ότι μπορούν να αναλάβουν δράση για περισσότερα ζητήματα, όπως τον πόλεμο στο Ιράκ και το Αφγανιστάν το Εκπαιδευτικό Σύστημα. Προκάλεσε μεγάλη οργή η άρνηση της κυβέρνησης να σταματήσει την εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης.”
Βετεράνος του '68: 'Μας άλλαξε την ζωή'
John Rose, ετών 63, πρώην οργανωτής κινητοποιήσεων του London School of Economics το 1968, λέκτορας και συγγραφέας στη Μέση Ανατολή.
“Ήρθα το 66 στο LSE, ακραία και αφελώς φιλελεύθερος φοιτητής, και το άφησα το 69 σοσιαλιστής επαναστάτης. Ήμουν από τους φοιτητές που μαζί με τον Ταρίκ Αλή οργανώσαμε τις διαδηλώσεις και τις καταλήψεις. Νομίζαμε ότι ερχόταν η Επανάσταση, νομίζαμε ότι οι μαζικές κινητοποιήσεις των φοιτητών θα ανέτρεπαν τον καπιταλισμό και θα έφερναν αληθινή ισότητα. Χρειαστήκαμε χρόνο για να καταλάβουμε ότι κάτι τέτοιο δεν θα γινόταν.
Δεν είχε να κάνει με οχλαγωγία και σπάσιμο πλάκας, υπήρχαν πολιτικά επιχειρήματα που διερευνούσαν και αμφισβητούσαν όλες τις παραδοχές για τον κόσμο. Ήταν μια περίοδος με πάρα πολύ ένταση και με τον καθένα μας να συμμετέχει ενεργά, εμπνέομαι από την ανάμνηση εκείνων των καιρών.
Το συναίσθημα της αγαλλίασης από τις επιτυχίες μας ήταν φανταστικό: Αρχίσαμε να καταλαβαίνουμε ότι η συλλογική-μαζική δράση μπορούσε να αλλάξει πράγματα. Με του που ξεκίνησε αρχίσαμε να αναλογιζόμαστε ότι η συλλογική-μαζική δράση ήταν τρόπος άσκησης Πολιτικής, κάτι που συμβαίνει τώρα. Ο Κόσμος έχει μπουχτίσει με τους τραπεζίτες, πολιτικούς, και τους θεσμούς της ελίτ. Ήμασταν εκατοντάδες που νομίζαμε ότι η Επανάσταση θα ξέσπαγε το 69, αλλά ίσως η Επανάσταση να γίνει τώρα”
Μετάφραση: Σ. Π.
Πρωτότυπη δημοσίευση: http://www.independent.co.uk/news/education/education-news/students-are-revolting-the-spirit-of-68-is-reawakening-1604043.html
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
το περίεργο είναι ότι οι σχολές στην Αγγλία σπάνια μπαίνουν σε τέτοιες ιστορίες. Για να δούμε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαίνεται ότι κάτι καλό πλανάται πάνω από την Ευρώπη...